Assalamualaikum
Hye..hyee...rneh nak share la cara nak buat puding trifle...dah hujung mulot tau nak makan trifle..weekend lepas aku pon buatla puding neyh dah teringin sgt dan kebetulan "orang jauh" nak mai umah...dengan gumbiranya aku nanem n rzie p giant beli barang-barang...hiihiihii
Bahan-bahan
1 tin susu cair
1 tin air
fruit cocktail
1 kotak jele
swiss roll
4 sudu tepung kastard
3 sudu gula
Cara-caranya
potong swiss roll dan susun rapat-rapat dalam
tray or tupperware
satukan 1 tin susu cair dan 1 tin air kacau dulu
kemudian masukkan 4 sudu tepung kastard dan kacau jgn sampai beketul
kena kacau smp mcm ne jgn ada ketul-ketul tepung kastard tue
panaskan api ala-ala hidup segan mati tamau
kemudian masukkan 3 sudu gula dan
kacau kastard td hingga pra-likat..jgn likat sgt..kena kacau non stop okey
tuangkan kastard tadi ke atas swiss roll kena tuang cepat-cepat
takot nanti kastard sejuk pehtu beku
kemudian taburkan fruit cocktail
kemudian taburkan fruit cocktail
sementara nak tunggu kastard tadi sejuk
panaskan api dan masak 1 kotak jele dengan 450 ml air
masak dalam 10 minit centu
kemudian tuangkan ke atas kastard tadi dan masuk dalam peti sejuk dalam 5-6 jam seeloknya semalaman...baru sedappp makan sejuk2...woww woow...
taraaaaaaa
ne hasilnyaa!!!
aku buat bebekas-bekas khas utk yg tersayang! ahaks gedikx!!tampaq sedaihs bqu tau!
ps:
i love cooking
No comments:
Post a Comment