Tuesday, April 22, 2014

+ PUDING TRIFLE +



Assalamualaikum


Hye..hyee...rneh nak share la cara nak buat puding trifle...dah hujung mulot tau nak makan trifle..weekend lepas aku pon buatla puding neyh dah teringin sgt dan kebetulan "orang jauh" nak mai umah...dengan gumbiranya aku nanem n rzie p giant beli barang-barang...hiihiihii



Bahan-bahan


1 tin susu cair 
1 tin air
fruit cocktail
1 kotak jele
swiss roll
4 sudu tepung kastard
3 sudu gula







Cara-caranya




                            potong swiss roll dan susun rapat-rapat dalam    
                                       tray or tupperware




satukan 1 tin susu cair dan 1 tin air kacau dulu
kemudian masukkan 4 sudu tepung kastard dan kacau jgn sampai beketul



 kena kacau smp mcm ne jgn ada ketul-ketul tepung kastard tue




panaskan api ala-ala hidup segan mati tamau
kemudian masukkan 3 sudu gula dan
kacau kastard td hingga pra-likat..jgn likat sgt..kena kacau non stop okey




tuangkan kastard tadi ke atas swiss roll kena tuang cepat-cepat
takot nanti kastard sejuk pehtu beku
kemudian taburkan fruit cocktail



sementara nak tunggu kastard tadi sejuk
panaskan api dan masak 1 kotak jele dengan 450 ml air
masak dalam 10 minit centu
kemudian tuangkan ke atas kastard tadi dan masuk dalam peti sejuk dalam 5-6 jam seeloknya semalaman...baru sedappp makan sejuk2...woww woow...








taraaaaaaa

ne hasilnyaa!!!








aku buat bebekas-bekas khas utk yg tersayang! ahaks gedikx!!tampaq sedaihs bqu tau!






























ps:
i love cooking










No comments:

Post a Comment