Sehingga saat ini masih aku masih lagi ditemani dgn mood rajin bakar membakar nee...mood rajen mencuba pelbagai resepi cake,biskut,puding dll...rasa mcm semangat sgt2 nak mencuba semua resipi yang ada...Alhamdulillah tidak menghampakan aku...semuanya walaupun aku ne jenis xsuka ikut sukatan maen agak2 jaaa...fuuhh naseb menjadi....
Last week aku buat Frambrozen Kenari excited sgt nak cuba yeaa!!sebenarnya ianya sejenis biskut tapi disebabkan aku x ado cutter jadi aku buat jaa dlm bekas cake macam biasa then potong sendiri...hehehe....laris sgt frambrozen aku nee tambah plak bila dah potong kecik2 letak dalam tupperware kan..tgk tb jaa ngaapp2...rangup siott!!
nie la cutter tue...nak kena beli jugak cmni
Biskut Frambozen kenari berkuaci
olahan : zila4ever.blogspot.com
Bahan A
250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing-dikurangkan sebab rasanya agak manis
110 gm gula icing-dikurangkan sebab rasanya agak manis
110 gm serbuk badam
195 gm butter
1 biji telur kuning
80 gm susu tepung
Topping
TENGAH...jem respberry secukupnye
TABURAN....almond flakes dan kuaci
TENGAH...jem respberry secukupnye
TABURAN....almond flakes dan kuaci
Bahan C
Royal icing
80 gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.
Cara-caranya
1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh
1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh
( jika adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3.Letak adunan dan tekan padat,cucuk dengan garpu permukaan doh,bakar sehingga masak lebih kurang 30 minit pada suhu 170c.
4.Bile dah masak sapu jem serta royal icing . Barulah di tabur badam flakes dan kuaci.
5.Bakar lagi selame 20 minit. ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6.ketika masih panas potong kepada beberapa bahagian yang disukai.
* biskut ini sangat rapuh*
7.biarkan biskut sejuk,kemudian barulah diangkat.
* Boleh juga menggunakn loyang cutter*
Thank You Zila 4 ur Recepi =)
ps: kepada pengemar biskut bleh laa try
salam,
ReplyDeletetq follow akk..nk follow balik akk x jumpa plk ..trima kasih sudi cuba biskut nie..mmg sedap kan..akk pun suka..:)
Assalammualaikum k.zila, mcm mna klu icing ats tu x kerad yea. Wlau pn dh biar dlm oven bla suis oven dh di matikan?... ke kna tggu biskut btl2 sjuk, bru icing ats tu keras?...
DeleteAssalammualaikum k.zila, mcm mna klu icing ats tu x kerad yea. Wlau pn dh biar dlm oven bla suis oven dh di matikan?... ke kna tggu biskut btl2 sjuk, bru icing ats tu keras?...
Deletewsalam...
ReplyDeletewelcome akak =)..sedap la frambrozen ne kak..mudah ja cra buatnya..akak blog akak mmg besh..sy hide sy pnya fllwer..nnt sy bkakkn blk..yeaa...