Thursday, January 10, 2013

FRAMBROZEN KENARI









Sehingga saat ini masih aku masih lagi ditemani dgn mood rajin bakar membakar nee...mood rajen mencuba pelbagai resepi cake,biskut,puding dll...rasa mcm semangat sgt2 nak mencuba semua resipi yang ada...Alhamdulillah tidak menghampakan aku...semuanya walaupun aku ne jenis xsuka ikut sukatan maen agak2 jaaa...fuuhh naseb menjadi....

Last week aku buat Frambrozen Kenari excited sgt nak cuba yeaa!!sebenarnya ianya sejenis biskut tapi disebabkan aku x ado cutter jadi aku buat jaa dlm bekas cake macam biasa then potong sendiri...hehehe....laris sgt frambrozen aku nee tambah plak bila dah potong kecik2 letak dalam tupperware kan..tgk tb jaa ngaapp2...rangup siott!!



 nie la cutter tue...nak kena beli jugak cmni









Biskut Frambozen kenari berkuaci
olahan : zila4ever.blogspot.com


Bahan A

250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing-dikurangkan sebab rasanya agak manis

110 gm serbuk badam

195 gm butter

1 biji telur kuning
80 gm susu tepung


Bahan B
Topping
TENGAH...jem respberry secukupnye
TABURAN....almond flakes  dan kuaci

Bahan C

Royal icing
60  gm putih telur
80  gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.


Cara-caranya
1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh
 ( jika adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3.Letak adunan dan tekan padat,cucuk dengan garpu permukaan doh,bakar sehingga masak lebih kurang 30 minit pada suhu 170c.
4.Bile dah masak  sapu jem serta royal icing . Barulah di tabur badam flakes dan kuaci.
5.Bakar lagi selame 20 minit.  ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6.ketika masih panas potong kepada beberapa bahagian yang disukai.
* biskut ini sangat rapuh*
7.biarkan biskut sejuk,kemudian barulah diangkat.
* Boleh  juga menggunakn loyang cutter*




Thank You Zila 4 ur Recepi =)





ps: kepada pengemar biskut bleh laa try




4 comments:

  1. salam,
    tq follow akk..nk follow balik akk x jumpa plk ..trima kasih sudi cuba biskut nie..mmg sedap kan..akk pun suka..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum k.zila, mcm mna klu icing ats tu x kerad yea. Wlau pn dh biar dlm oven bla suis oven dh di matikan?... ke kna tggu biskut btl2 sjuk, bru icing ats tu keras?...

      Delete
    2. Assalammualaikum k.zila, mcm mna klu icing ats tu x kerad yea. Wlau pn dh biar dlm oven bla suis oven dh di matikan?... ke kna tggu biskut btl2 sjuk, bru icing ats tu keras?...

      Delete
  2. wsalam...

    welcome akak =)..sedap la frambrozen ne kak..mudah ja cra buatnya..akak blog akak mmg besh..sy hide sy pnya fllwer..nnt sy bkakkn blk..yeaa...

    ReplyDelete